Gradjani
Obitelj
Natrag Ispis Spremi
Razvod braka
Razvod braka pokreće se sporazumnim zahtjevom obaju bračnih drugova ili tužbom jednog od njih. Postupak posredovanja obvezan je za parove s djecom
 

Razvod braka može tužbom zahtijevati jedan bračni drug ili oba bračna druga sporazumnim zahtjevom. Bračni drug nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života.

Sud će razvesti brak:

  • ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni
  • ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana
  • ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka.

Podnošenje tužbe ili zahtjeva

Tužbu ili zahtjev podnosite općinskom sudu prema mjestu prebivališta, sami ili preko odvjetnika. Visina sudske pristojbe je 200 kuna, a cijenu odvjetničkih usluga za sastavljanje tužbe ili zahtjeva možete pogledati na stranici Hrvatske odvjetničke komore

Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika (otvara novi prozor).

Postupak posredovanja

Postupak posredovanja provodi se kad bračni drugovi imaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu ili djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti.

Sud će na prvom zakazanom ročištu ispitati stranke postoji li sporazum o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o njegovim susretima i druženju s drugim roditeljem i o smještaju djeteta tijekom trajanja parnice za razvod braka.

Ako se bračni drugovi nisu o tome sporazumjeli, sud će po službenoj dužnosti donijeti odluku o izboru posredovatelja. Posredovatelj može biti centar za socijalnu skrb, savjetovalište za brak i obitelj i osoba ovlaštena za pružanje stručne pomoći.

Rokovi

Bračni drugovi dužni su u roku od 15 dana od dana donošenja odluke pokrenuti postupak posredovanja. Ako se ne odazovu, smatra se da je tužba ili sporazumni zahtjev za razvod braka povučen.

Posredovatelj je dužan u roku od tri mjeseca provesti postupak i dostaviti mišljenje bračnim drugovima koje su oni dužni dostaviti sudu u roku od godine dana od dostave. U protivnom će se smatrati da je tužba, odnosno sporazumni zahtjev za razvod braka povučen. 

Sud će presudu donijeti uvažavajući i mišljenje posredovatelja, a brak prestaje danom kada presuda postane pravomoćna.

Podjela bračne stečevine vodi se u posebnom sudskom postupku ili se dogovori nagodbom izvan suda. 

Dodatne informacije:

Obiteljski zakon (otvara novi prozor)